NPO Service Over NPO

Waarmee kunnen we je helpen?

Indien je problemen ervaart met inloggen met je NPO-ID, adviseren wij om deze instructie te volgen:

Meer lezen

Televisie & Radio

Programma's

 • Inhoudelijke vraag of klacht over een programma

  De keuze voor onderwerpen, gasten, manier van presenteren, etc. is iets dat door de programmamakers/omroepen zelf wordt bepaald. Vragen, klachten, tips en complimenten kun je om deze reden het beste aan hen doorgeven. Dit kun je doen via de contactgegevens van de verschillende websites of door het contactformulier onderaan deze pagina in te vullen.

  In ons contactformulier kun je kiezen voor Televisie & Radio --> Programma's. Vervolgens kun je het betreffende programma (of de omroep) invullen, waarna je je vraag kunt stellen. Na het versturen komt je mail direct uit bij de juiste omroep.

  Mocht je een klacht hebben over een journalistiek programma of een artikel van een van de publieke omroepen, dan kun je ook altijd contact opnemen met de ombudsman. Klik hier voor meer informatie over de ombudsman en de contactgegevens.

  Beantwoordt bovenstaande niet jouw vraag?
  Stel je eigen vraag
 • Programma niet geschikt voor jonge kijkers

  Bij het maken van het uitzendschema kijken wij goed welke programma's wel en niet geschikt zijn voor jonge kijkers. Daarnaast volgen wij altijd het advies van Kijkwijzer.

  Kijkwijzer waarschuwt ouders en opvoeders tot welke leeftijd een televisieprogramma of film schadelijk kan zijn voor kinderen. Dit doen zij met een leeftijdsaanduiding en met iconen voor geweld, grof taalgebruik, angst, etc. Deze zie je altijd voorafgaand aan een uitzending, rechts boven in je beeld. De leeftijdsaanduiding bepaalt tevens op welk moment van de dag een programma uitgezonden mag worden, op zowel televisie als online. Programma's met de classificatie voor alle leeftijden, 6+, 9+, 12+ en 14+ mogen op ieder moment van de dag worden uitgezonden. Programma's met de classificatie 16+ mogen vanaf 20.00 uur (tot 06.00 uur) worden uitgezonden.

  Voor meer informatie over de werking en beoordelingen van Kijkwijzer kun je kijken op kijkwijzer.nl.

  Beantwoordt bovenstaande niet jouw vraag?
  Stel je eigen vraag

Programmering

 • Politiebericht

  Als er een politiebericht is, dan wordt dit na de Journaals van 20.00 uur, 22.00 uur en 22.30 uur uitgezonden. Op deze manier worden de meeste kijkers bereikt en hier zal niet van worden afgeweken.

  Beelden in het politiebericht kunnen confronterend zijn. Soms moeten deze beelden worden uitgezonden, omdat ze aanwijzingen kunnen opleveren voor het oplossen van een ernstig misdrijf. De beslissing over wat er precies wordt getoond, wordt uiteindelijk door de politie besloten.

  Net als bij het Journaal, waar soms ook schokkende beelden worden uitgezonden, kijken veel ouders daarom met de kinderen mee.

  Beantwoordt bovenstaande niet jouw vraag?
  Stel je eigen vraag
 • Aanpassing programmering vanwege actuele ontwikkelingen

  In sommige gevallen wordt de programmering op het laatste moment aangepast, vanwege een actuele ontwikkeling.

  Wanneer er een extra journaal wordt uitgezonden, vanwege bijvoorbeeld een ramp, dan zal dit gebeuren op NPO 1. Een aangepaste programmering, in verband met bijvoorbeeld het overlijden van een bekend persoon, kan ook plaatsvinden op NPO 2 en 3.

  Beantwoordt bovenstaande niet jouw vraag?
  Stel je eigen vraag
 • Zendtijd politieke Partijen

  De Mediawet bepaalt dat het ministerie van OCW jaarlijks de totale hoeveelheid uren vaststelt, die op de landelijke radio- en tv-zenders beschikbaar is voor politieke partijen. Het Commissariaat voor de Media (CvdM) wijst vervolgens een aantal uren toe aan politieke partijen en coördineert de indeling. Elk jaar meldt het CvdM op uiterlijk 30 september aan ons hoeveel partijen recht hebben op zendtijd en hoeveel tijdsblokken op radio en tv daarvoor nodig zijn. Wij maken op basis daarvan een blokkenschema.

  In verkiezingsjaren laat het CvdM uiterlijk 35 dagen voor de verkiezingsdatum aan ons weten hoeveel tijdsblokken voor zendtijd voor politieke partijen nodig zijn. Elke partij die daar recht op heeft krijgt dan zes uitzendplekken op televisie (op twee netten) en 11 plekken op de radio (op één zender). Om tot een gelijkwaardige indeling te komen, vindt bij het CvdM door een notaris een loting plaats. De beschikbare tijdsblokken worden vervolgens in de volgorde van uitslag van de loting ingedeeld. Daar hebben noch de NPO, noch het CvdM noch de politieke partijen dus invloed op.

  Onze rol in deze is beperkt. Wij geven ruim van tevoren aan op welke plekken in de uitzendschema's ruimte is voor zendtijd voor politieke partijen. Het CvdM beoordeelt of het aantal plekken toereikend is en of deze goed verdeeld zijn. Indien nodig passen wij op verzoek van het CvdM het blokkenschema aan. Verder verzorgen wij de technische begeleiding voor de uitzending van de spotjes, inclusief ondertiteling voor doven en slechthorenden.

  Op de inhoud van de spotjes hebben het Commissariaat voor de Media en de NPO geen enkele invloed; die is geheel aan de politieke partij zelf.

  Beantwoordt bovenstaande niet jouw vraag?
  Stel je eigen vraag
 • Actuele programma-informatie

  Er zijn verschillende plekken waar je actuele programma-informatie kunt vinden. Uiteraard bestaan de papieren gidsen en hier vind je sowieso het uitzendschema. Zij kunnen alleen niet altijd de actuele schemawijzigingen verwerken. Via onderstaande opties vind je deze alsnog.

  Online gids
  De gids op npostart.nl/gids geeft altijd een actueel overzicht van onze programmering. Wanneer er een wijziging plaatsvindt in de programmering, dan wordt deze automatisch ook doorgevoerd in de online gids. De informatie in de gids is beknopt en vaak met een link naar meer informatie en/of de uitzending.

  Teletekst
  De laatste wijzigingen in programmering vind je op Teletekst. Daar is ook een programmagids beschikbaar.

  npostart.nl
  Een selectie van belangrijke informatie en programmawijzigingen wordt ook op de tv- en radiopagina's van npostart.nl aangegeven.

  Omroepwebsites
  De websites van de omroepen geven uitgebreide programma-informatie over de programma's die ze uitzenden.

  Beantwoordt bovenstaande niet jouw vraag?
  Stel je eigen vraag
 • Herhalingen

  We geven iedereen graag een tweede kans om onze mooie, vaak kostbare, programma's (nog een keer) te zien. Dit kan zijn omdat bepaalde programma's een grote impact hebben of omdat we weten dat de kijkers het betreffende programma graag zien.

  Aan de andere kant heeft niet iedereen altijd de mogelijkheid om ieder gewenst programma te bekijken; als één miljoen mensen naar een programma hebben gekeken, zijn er altijd nog vele miljoenen mensen die het programma nog niet hebben gezien.

  Beantwoordt bovenstaande niet jouw vraag?
  Stel je eigen vraag
 • Uitzendtijd documentaires

  Voor onze programma's hanteren we het liefst vaste uitzendtijden. Onze meest toegankelijke documentaires zenden we uit op de maandag voor Nieuwsuur, gezien deze geschikt zijn voor een breed publiek. Enkele documentaires mogen echter niet vóór 22.00 uur worden uitgezonden in verband met de Kijkwijzer, waardoor we deze op dinsdag en woensdag uitzenden na Nieuwsuur.

  Beantwoordt bovenstaande niet jouw vraag?
  Stel je eigen vraag

Zenders

 • Frequenties radiozenders

  Hieronder vind je per radiozender een link, waar je de kabel- en/of etherfrequenties kunt vinden.

  NPO Radio 1: http://www.radio1.nl/frequenties
  NPO Radio 2: http://www.nporadio2.nl/frequenties
  NPO 3FM: http://www.3fm.nl/frequenties
  NPO Radio 4: http://www.radio4.nl/frequenties
  NPO Radio 5: http://www.radio5.nl/frequenties/programmering.html

  Beantwoordt bovenstaande niet jouw vraag?
  Stel je eigen vraag
 • Online luisteren naar radiozenders

  De radiozenders kun je beluisteren op de verschillende radiowebsites; nporadio1.nl, nporadio2.nl, npo3fm.nl, nporadio4.nl, nporadio5.nl en npofunx.nl. Hier kun je de livestream afspelen, meekijken in de studio via de webcam, uitzendingen en podcasts terugluisteren, nieuws en events van de zenders bekijken, en contact opnemen met de studio via 'App de studio' of de social kanalen van de zenders. De radiozenders beschikken daarnaast ook allemaal over een app.

  Beantwoordt bovenstaande niet jouw vraag?
  Stel je eigen vraag
 • Het verschil tussen NPO 1, NPO 2 en NPO 3

  Sinds augustus 2014 is de naam van de 3 televisiezenders NPO 1, NPO 2 en NPO 3.

  NPO 1 zendt programma's uit voor een breed publiek, zoals shows, spelletjes, series, drama en comedy. Verder is NPO 1 de zender die we inzetten in het geval van calamiteiten. Wanneer er behoefte is aan een extra journaal voor bijvoorbeeld een ramp, dan zal dit plaatsvinden op NPO 1. Ook bijna alle bulletins van het NOS Journaal, de weekenduitzendingen van NOS Studio Sport en belangrijke evenementen (zoals Prinsjesdag, Koningsdag, de Algemene beschouwingen van de Tweede Kamer en sportevenementen als de Olympische Spelen en het WK Voetbal) worden via NPO 1 aangeboden.

  NPO 2 profileert zich als de 'verdiepende' zender, voor de 'geïnteresseerde kijker'. Kunst, cultuur, politiek, samenleving en religie zijn vaste factoren voor NPO 2.

  NPO 3 zendt overdag van 06.30 tot 19.30 uur de kinderprogrammering van de NPO uit onder de namen NPO Zappelin en NPO Zapp. Hierbinnen worden ook de Schooltv-programma's voor peuters, kleuters en schoolkinderen op het basisonderwijs gerekend. Om 19.30 uur start NPO 3 met haar uitzendingen voor jongeren en jonge volwassenen. NPO 3 is niet voorspelbaar en verschilt dan ook veel met NPO 1 en NPO 2. Het grote verschil tussen NPO 3 en de andere zenders is dat deze zender veel vernieuwing heeft in de programmering.
  Beantwoordt bovenstaande niet jouw vraag?
  Stel je eigen vraag
 • Extra kanalen televisie

  De NPO biedt naast de televisiezenders 1, 2 en 3 ook drie extra kanalen:

  • NPO 1 extra is de zender voor bijzondere programma’s uit het rijke omroeparchief;
  • NPO 2 extra is de plek voor documentaires en aanvullend cultureel aanbod;
  • NPO Politiek en Nieuws is de extra zender voor politieke debatten, nieuwsuitzendingen, evenementen, (politieke) persconferenties en sport. Hier zijn ook het NOS Achtuurjournaal en het NOS Jeugdjournaal van 19.00 uur met tolk Gebarentaal te zien.

  De extra kanalen zijn voor iedereen gratis te bekijken via NPO Start en bij de meeste tv-abonnementen te vinden op de volgende kanaalnummers:

  NPO 1 extra: 81
  NPO 2 extra: 82
  NPO Politiek en Nieuws: 83

  Kijk anders op de website van jouw aanbieder voor het juiste kanaalnummer.
  De extra NPO-kanalen zijn ook vast onderdeel van het platform NLZIET.

  Let op
  Niet alle extra kanalen zijn bij alle providers in het basispakket beschikbaar. In sommige gevallen wordt een bepaald kanaal niet aangeboden of moet je hiervoor een extra of hoger abonnement afsluiten. Dat zit zo:
  De ‘gewone’ tv-zenders NPO 1, 2 en 3 moeten – net als de zes radiozenders van NPO - verplicht worden aangeboden in het goedkoopste abonnement. De tv-providers mogen vervolgens zelf bepalen in welk pakket de extra zenders te zien zullen zijn. Maar: via internet zijn de extra kanalen wel altijd gratis online te bekijken op NPO Start of in de NPO-app. Ook via NLZIET zijn alle tv-zenders van NPO te zien.
  Beantwoordt bovenstaande niet jouw vraag?
  Stel je eigen vraag
 • Extra kanalen niet in goedkoopste pakket

  Niet alle extra kanalen zijn bij alle providers te ontvangen (in het goedkoopste zenderpakket). In sommige gevallen wordt een bepaald kanaal niet aangeboden of moet je hiervoor een extra of hoger abonnement voor afsluiten.

  De zenders NPO 1, 2 en 3 moeten, samen met de 6 radiozenders, verplicht aangeboden worden in het goedkoopste abonnement. De tv-providers mogen vervolgens zelf bepalen in welk pakket de extra zenders te zien zullen zijn. Indien je beschikt over een internetabonnement, dan zijn de extra kanalen wel altijd gratis online te bekijken op NPO Start op npostart.nl en in de NPO-app.
  Beantwoordt bovenstaande niet jouw vraag?
  Stel je eigen vraag
 • Extra kanalen radio

  Naast de zenders NPO Radio 1, NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Radio 4, NPO Radio 5 en FunX bieden we verschillende andere kanalen aan:

  NPO SterrenNL
  NPO Soul & Jazz
  NPO 3FM Alternative
  NPO 3FM KX Radio
  NPO Radio 4 Concerten
  NPO FunX Dance
  NPO FunX Slow Jamz
  NPO FunX Reggae
  NPO FunX Latin
  NPO FunX Arab
  NPO FunX Hip Hop
  Beantwoordt bovenstaande niet jouw vraag?
  Stel je eigen vraag
 • BVN

  BVN staat voor het ‘Beste van NPO’ en is de publieke televisiezender voor Nederlandstaligen buiten Nederland. Elke dag bieden we een selectie uit het actuele televisieaanbod van de Nederlandse Publieke Omroep: nieuws en achtergronden, Nederlandstalig drama, evenementen, educatie en informatie, human interest, sport, amusement en kinderprogrammering. Wereldwijd beschikbaar via onze app en de livestream op de website en in een belangrijk deel van de wereld via satelliet.

  De zender is wereldwijd 24 uur per dag via meerdere satellieten te ontvangen. In Caribisch Nederland, Aruba, Duitsland en in nog meer regio’s zit BVN ook op de kabel. Daarnaast is het mogelijk om de livestream van BVN af te spelen via https://www.bvn.tv/bvnlive/ of de BVN-app.
  Beantwoordt bovenstaande niet jouw vraag?
  Stel je eigen vraag

Overig

 • Gratis NPO 1, 2 en 3 via de ether

  In Nederland kun je via de ether (DVB-T2) gratis NPO 1, 2 en 3 en een regionale zender ontvangen. Met behulp van een antenne en een DVB-T2 ontvanger (de meeste nieuwe tv's hebben een ingebouwde ontvanger) is het mogelijk een digitaal TV-signaal op te vangen, zonder dat daarvoor een abonnement bij een distributeur hoeft te worden afgesloten.

  Naast gratis ontvangst via de ether is het mogelijk om NPO 1, 2 en 3 gratis te streamen op NPO Start op npostart.nl en in de NPO-app. Voor (schotel)kijkers in het buitenland is BVN, het Beste van Vlaanderen en Nederland, gratis beschikbaar.

  Beantwoordt bovenstaande niet jouw vraag?
  Stel je eigen vraag
 • Kleine vertraging live-beelden op NPO Start

  Er is sprake van een kleine vertraging op het tv-signaal als u kijkt via de NPO Start-app, in vergelijking met doorgifte van tv-beelden via de kabelaansluiting.  Dat heeft met technische beperkingen te maken, maar we werken er samen met de distributeurs continu aan om dat verschil zoveel mogelijk te verkleinen. De vertraging varieert momenteel van 6 tot 24 seconden, afhankelijk van de media-ontvanger die door de kijker wordt gebruikt. Als het gaat om vertragingen die langer zijn, gaat het zeer waarschijnlijk om technische problemen die buiten onze invloedsfeer liggen, die we natuurlijk wel onderzoeken. Gebruikers die zeer lange vertragingen ervaren vragen wij zich te melden bij onze afdeling publieksservice. Dan gaan we kijken wat we kunnen doen en of deze problemen door ons of door de betreffende distributeur te verhelpen zijn.
  Beantwoordt bovenstaande niet jouw vraag?
  Stel je eigen vraag

Stel je vraag

Upload bestand