De keuze voor onderwerpen, gasten, manier van presenteren, etc. is iets dat door de programmamakers/omroepen zelf wordt bepaald. Vragen, klachten, tips en complimenten kun je om deze reden het beste aan hen doorgeven. Dit kun je doen via de contactgegevens van de verschillende websites of door het contactformulier onderaan deze pagina in te vullen.
In ons contactformulier kun je kiezen voor Televisie & Radio --> Programma's. Vervolgens kun je het betreffende programma (of de omroep) invullen, waarna je je vraag kunt stellen. Na het versturen komt je mail direct uit bij de juiste omroep.
Mocht je een klacht hebben over een journalistiek programma of een artikel van een van de publieke omroepen, dan kun je ook altijd contact opnemen met de ombudsman. Klik hier voor meer informatie over de ombudsman en de contactgegevens.
Bij het maken van het uitzendschema kijken wij goed welke programma's wel en niet geschikt zijn voor jonge kijkers. Daarnaast volgen wij altijd het advies van Kijkwijzer.
Kijkwijzer waarschuwt ouders en opvoeders tot welke leeftijd een televisieprogramma of film schadelijk kan zijn voor kinderen. Dit doen zij met een leeftijdsaanduiding en met iconen voor geweld, grof taalgebruik, angst, etc. Deze zie je altijd voorafgaand aan een uitzending, rechts boven in je beeld. De leeftijdsaanduiding bepaalt tevens op welk moment van de dag een programma uitgezonden mag worden, op zowel televisie als online. Programma's met de classificatie voor alle leeftijden, 6+, 9+, 12+ en 14+ mogen op ieder moment van de dag worden uitgezonden. Programma's met de classificatie 16+ mogen vanaf 20.00 uur (tot 06.00 uur) worden uitgezonden.
Voor meer informatie over de werking en beoordelingen van Kijkwijzer kun je kijken op kijkwijzer.nl.
Als er een politiebericht is, dan wordt dit na de Journaals van 20.00 uur, 22.00 uur en 22.30 uur uitgezonden. Op deze manier worden de meeste kijkers bereikt en hier zal niet van worden afgeweken.
Beelden in het politiebericht kunnen confronterend zijn. Soms moeten deze beelden worden uitgezonden, omdat ze aanwijzingen kunnen opleveren voor het oplossen van een ernstig misdrijf. De beslissing over wat er precies wordt getoond, wordt uiteindelijk door de politie besloten.
Net als bij het Journaal, waar soms ook schokkende beelden worden uitgezonden, kijken veel ouders daarom met de kinderen mee.
In sommige gevallen wordt de programmering op het laatste moment aangepast, vanwege een actuele ontwikkeling.
Wanneer er een extra journaal wordt uitgezonden, vanwege bijvoorbeeld een ramp, dan zal dit gebeuren op NPO 1. Een aangepaste programmering, in verband met bijvoorbeeld het overlijden van een bekend persoon, kan ook plaatsvinden op NPO 2 en 3.
De Mediawet bepaalt dat het ministerie van OCW jaarlijks de totale hoeveelheid uren vaststelt, die op de landelijke radio- en tv-zenders beschikbaar is voor politieke partijen. Het Commissariaat voor de Media (CvdM) wijst vervolgens een aantal uren toe aan politieke partijen en coördineert de indeling. Elk jaar meldt het CvdM op uiterlijk 30 september aan ons hoeveel partijen recht hebben op zendtijd en hoeveel tijdsblokken op radio en tv daarvoor nodig zijn. Wij maken op basis daarvan een blokkenschema.
In verkiezingsjaren laat het CvdM uiterlijk 35 dagen voor de verkiezingsdatum aan ons weten hoeveel tijdsblokken voor zendtijd voor politieke partijen nodig zijn. Elke partij die daar recht op heeft krijgt dan zes uitzendplekken op televisie (op twee netten) en 11 plekken op de radio (op één zender). Om tot een gelijkwaardige indeling te komen, vindt bij het CvdM door een notaris een loting plaats. De beschikbare tijdsblokken worden vervolgens in de volgorde van uitslag van de loting ingedeeld. Daar hebben noch de NPO, noch het CvdM noch de politieke partijen dus invloed op.
Onze rol in deze is beperkt. Wij geven ruim van tevoren aan op welke plekken in de uitzendschema's ruimte is voor zendtijd voor politieke partijen. Het CvdM beoordeelt of het aantal plekken toereikend is en of deze goed verdeeld zijn. Indien nodig passen wij op verzoek van het CvdM het blokkenschema aan. Verder verzorgen wij de technische begeleiding voor de uitzending van de spotjes, inclusief ondertiteling voor doven en slechthorenden.
Op de inhoud van de spotjes hebben het Commissariaat voor de Media en de NPO geen enkele invloed; die is geheel aan de politieke partij zelf.
Er zijn verschillende plekken waar je actuele programma-informatie kunt vinden. Uiteraard bestaan de papieren gidsen en hier vind je sowieso het uitzendschema. Zij kunnen alleen niet altijd de actuele schemawijzigingen verwerken. Via onderstaande opties vind je deze alsnog.
Online gids
De gids op npostart.nl/gids geeft altijd een actueel overzicht van onze programmering. Wanneer er een wijziging plaatsvindt in de programmering, dan wordt deze automatisch ook doorgevoerd in de online gids. De informatie in de gids is beknopt en vaak met een link naar meer informatie en/of de uitzending.
Teletekst
De laatste wijzigingen in programmering vind je op Teletekst. Daar is ook een programmagids beschikbaar.
npostart.nl
Een selectie van belangrijke informatie en programmawijzigingen wordt ook op de tv- en radiopagina's van npostart.nl aangegeven.
Omroepwebsites
De websites van de omroepen geven uitgebreide programma-informatie over de programma's die ze uitzenden.
We geven iedereen graag een tweede kans om onze mooie, vaak kostbare, programma's (nog een keer) te zien. Dit kan zijn omdat bepaalde programma's een grote impact hebben of omdat we weten dat de kijkers het betreffende programma graag zien.
Aan de andere kant heeft niet iedereen altijd de mogelijkheid om ieder gewenst programma te bekijken; als één miljoen mensen naar een programma hebben gekeken, zijn er altijd nog vele miljoenen mensen die het programma nog niet hebben gezien.
Voor onze programma's hanteren we het liefst vaste uitzendtijden. Onze meest toegankelijke documentaires zenden we uit op de maandag voor Nieuwsuur, gezien deze geschikt zijn voor een breed publiek. Enkele documentaires mogen echter niet vóór 22.00 uur worden uitgezonden in verband met de Kijkwijzer, waardoor we deze op dinsdag en woensdag uitzenden na Nieuwsuur.
Hieronder vind je per radiozender een link, waar je de kabel- en/of etherfrequenties kunt vinden.
NPO Radio 1: http://www.radio1.nl/frequenties
NPO Radio 2: http://www.nporadio2.nl/frequenties
NPO 3FM: http://www.3fm.nl/frequenties
NPO Radio 4: http://www.radio4.nl/frequenties
NPO Radio 5: http://www.radio5.nl/frequenties/programmering.html
De radiozenders kun je beluisteren op de verschillende radiowebsites; nporadio1.nl, nporadio2.nl, npo3fm.nl, nporadio4.nl, nporadio5.nl en npofunx.nl. Hier kun je de livestream afspelen, meekijken in de studio via de webcam, uitzendingen en podcasts terugluisteren, nieuws en events van de zenders bekijken, en contact opnemen met de studio via 'App de studio' of de social kanalen van de zenders. De radiozenders beschikken daarnaast ook allemaal over een app.
In Nederland kun je via de ether (DVB-T2) gratis NPO 1, 2 en 3 en een regionale zender ontvangen. Met behulp van een antenne en een DVB-T2 ontvanger (de meeste nieuwe tv's hebben een ingebouwde ontvanger) is het mogelijk een digitaal TV-signaal op te vangen, zonder dat daarvoor een abonnement bij een distributeur hoeft te worden afgesloten.
Naast gratis ontvangst via de ether is het mogelijk om NPO 1, 2 en 3 gratis te streamen op NPO Start op npostart.nl en in de NPO-app. Voor (schotel)kijkers in het buitenland is BVN, het Beste van Vlaanderen en Nederland, gratis beschikbaar.