NPO Service NPO Start

Waarmee kunnen we je helpen?

Televisie & Radio

Programma's

 • Inhoudelijke vraag of klacht over een programma

  De keuze voor onderwerpen, gasten, manier van presenteren, etc. is iets dat door de programmamakers/omroepen zelf wordt bepaald. Vragen, klachten, tips en complimenten kun je om deze reden het beste aan hen doorgeven. Dit kun je doen via de contactgegevens van de verschillende websites of door het contactformulier onderaan deze pagina in te vullen.

  In ons contactformulier kun je kiezen voor Televisie & Radio --> Programma's. Vervolgens kun je het betreffende programma (of de omroep) invullen, waarna je je vraag kunt stellen. Na het versturen komt je mail direct uit bij de juiste omroep.

  Mocht je een klacht hebben over een journalistiek programma of een artikel van een van de publieke omroepen, dan kun je ook altijd contact opnemen met de ombudsman. Klik hier voor meer informatie over de ombudsman en de contactgegevens.

  Beantwoordt bovenstaande niet jouw vraag?
  Stel je eigen vraag
 • Programma niet geschikt voor jonge kijkers

  Bij het maken van het uitzendschema kijken wij goed welke programma's wel en niet geschikt zijn voor jonge kijkers. Daarnaast volgen wij altijd het advies van Kijkwijzer.

  Kijkwijzer waarschuwt ouders en opvoeders tot welke leeftijd een televisieprogramma of film schadelijk kan zijn voor kinderen. Dit doen zij met een leeftijdsaanduiding en met iconen voor geweld, grof taalgebruik, angst, etc. Deze zie je altijd voorafgaand aan een uitzending, rechts boven in je beeld. De leeftijdsaanduiding bepaalt tevens op welk moment van de dag een programma uitgezonden mag worden. Programma's met de classificatie voor alle leeftijden, 6+ en 9+ mogen op ieder moment van de dag worden uitgezonden. Programma's met de classificatie 12+ mogen vanaf 20.00 uur worden uitgezonden en 16+ vanaf 22.00 uur (tot 06.00 uur).

  Voor meer informatie over de werking en beoordelingen van Kijkwijzer kun je kijken op kijkwijzer.nl.

  Beantwoordt bovenstaande niet jouw vraag?
  Stel je eigen vraag
 • Eurovisie Songfestival 2020

  De winst van Duncan Laurence betekent dat Nederland het Eurovisie Songfestival weer mag gaan organiseren. Het Eurovisie Songfestival 2020 wordt een samenwerking tussen NPO, AVROTROS en NOS, in coproductie met de EBU (European Broadcast Union). De organisatie van het festival wordt door deze partijen gezamenlijk opgepakt.

  Op deze website vind je alle informatie over de organisatie van het festival en word je op de hoogte gehouden van nieuwe ontwikkelingen.
  Beantwoordt bovenstaande niet jouw vraag?
  Stel je eigen vraag

Programmering

 • Politiebericht

  Als er een politiebericht is, dan wordt dit na de Journaals van 20.00 uur, 22.00 uur en 22.30 uur uitgezonden. Op deze manier worden de meeste kijkers bereikt en hier zal niet van worden afgeweken.

  Beelden in het politiebericht kunnen confronterend zijn. Soms moeten deze beelden worden uitgezonden, omdat ze aanwijzingen kunnen opleveren voor het oplossen van een ernstig misdrijf. De beslissing over wat er precies wordt getoond, wordt uiteindelijk door de politie besloten.

  Net als bij het Journaal, waar soms ook schokkende beelden worden uitgezonden, kijken veel ouders daarom met de kinderen mee.

  Beantwoordt bovenstaande niet jouw vraag?
  Stel je eigen vraag
 • Aanpassing programmering vanwege actuele ontwikkelingen

  In sommige gevallen wordt de programmering op het laatste moment aangepast, vanwege een actuele ontwikkeling.

  Wanneer er een extra journaal wordt uitgezonden, vanwege bijvoorbeeld een ramp, dan zal dit gebeuren op NPO 1. Een aangepaste programmering, in verband met bijvoorbeeld het overlijden van een bekend persoon, kan ook plaatsvinden op NPO 2 en 3.

  Beantwoordt bovenstaande niet jouw vraag?
  Stel je eigen vraag
 • Zendtijd politieke Partijen

  De Mediawet bepaalt dat het ministerie van OCW jaarlijks de totale hoeveelheid uren vaststelt, die op de landelijke radio- en tv-zenders beschikbaar is voor politieke partijen. Het Commissariaat voor de Media (CvdM) wijst vervolgens een aantal uren toe aan politieke partijen en coördineert de indeling. Elk jaar meldt het CvdM op uiterlijk 30 september aan ons hoeveel partijen recht hebben op zendtijd en hoeveel tijdsblokken op radio en tv daarvoor nodig zijn. Wij maken op basis daarvan een blokkenschema.

  In verkiezingsjaren laat het CvdM uiterlijk 35 dagen voor de verkiezingsdatum aan ons weten hoeveel tijdsblokken voor zendtijd voor politieke partijen nodig zijn. Elke partij die daar recht op heeft krijgt dan zes uitzendplekken op televisie (op twee netten) en 11 plekken op de radio (op één zender). Om tot een gelijkwaardige indeling te komen, vindt bij het CvdM door een notaris een loting plaats. De beschikbare tijdsblokken worden vervolgens in de volgorde van uitslag van de loting ingedeeld. Daar hebben noch de NPO, noch het CvdM noch de politieke partijen dus invloed op.

  Onze rol in deze is beperkt. Wij geven ruim van tevoren aan op welke plekken in de uitzendschema's ruimte is voor zendtijd voor politieke partijen. Het CvdM beoordeelt of het aantal plekken toereikend is en of deze goed verdeeld zijn. Indien nodig passen wij op verzoek van het CvdM het blokkenschema aan. Verder verzorgen wij de technische begeleiding voor de uitzending van de spotjes, inclusief ondertiteling voor doven en slechthorenden.

  Op de inhoud van de spotjes hebben het Commissariaat voor de Media en de NPO geen enkele invloed; die is geheel aan de politieke partij zelf.

  Beantwoordt bovenstaande niet jouw vraag?
  Stel je eigen vraag
 • Actuele programma-informatie

  Er zijn verschillende plekken waar je actuele programma-informatie kunt vinden. Uiteraard bestaan de papieren gidsen en hier vind je sowieso het uitzendschema. Zij kunnen alleen niet altijd de actuele schemawijzigingen verwerken. Via onderstaande opties vind je deze alsnog.

  Online gids
  De gids op npostart.nl/gids geeft altijd een actueel overzicht van onze programmering. Wanneer er een wijziging plaatsvindt in de programmering, dan wordt deze automatisch ook doorgevoerd in de online gids. De informatie in de gids is beknopt en vaak met een link naar meer informatie en/of de uitzending.

  Teletekst
  De laatste wijzigingen in programmering vind je op Teletekst. Daar is ook een programmagids beschikbaar.

  npostart.nl
  Een selectie van belangrijke informatie en programmawijzigingen wordt ook op de tv- en radiopagina's van npostart.nl aangegeven.

  Omroepwebsites
  De websites van de omroepen geven uitgebreide programma-informatie over de programma's die ze uitzenden.

  Beantwoordt bovenstaande niet jouw vraag?
  Stel je eigen vraag
 • Herhalingen

  We geven iedereen graag een tweede kans om onze mooie, vaak kostbare, programma's (nog een keer) te zien. Dit kan zijn omdat bepaalde programma's een grote impact hebben of omdat we weten dat de kijkers het betreffende programma graag zien.

  Aan de andere kant heeft niet iedereen altijd de mogelijkheid om ieder gewenst programma te bekijken; als één miljoen mensen naar een programma hebben gekeken, zijn er altijd nog vele miljoenen mensen die het programma nog niet hebben gezien.

  Beantwoordt bovenstaande niet jouw vraag?
  Stel je eigen vraag
 • Uitzendtijd documentaires

  Voor onze programma's hanteren we het liefst vaste uitzendtijden. Onze meest toegankelijke documentaires zenden we uit op de maandag voor Nieuwsuur, gezien deze geschikt zijn voor een breed publiek. Enkele documentaires mogen echter niet vóór 22.00 uur worden uitgezonden in verband met de Kijkwijzer, waardoor we deze op dinsdag en woensdag uitzenden na Nieuwsuur.

  Beantwoordt bovenstaande niet jouw vraag?
  Stel je eigen vraag
 • Proef met vervroegen uitzendtijd programma’s 16+ op NPO 3

  NPO is in oktober 2018 op NPO 3 een proef begonnen met aangepaste uitzendtijden van programma’s, die een Kijkwijzerleeftijd van 16 jaar en ouder hebben. Voor deze programma’s geldt een ‘vanaf-tijdstip’ van 22.00 uur. Dit tijdstip wordt tijdens de proefperiode vervroegd naar ‘vanaf 20.00 uur’.

  Aan de proef doet een zeer beperkt aantal programma’s van de NPO mee. Het eerste programma was De Kijk van Koolhoven (VPRO), dat vanaf 5 oktober 2018 om 21.15 uur werd uitgezonden. De Kijkwijzerleeftijd wordt steeds zeer duidelijk aangegeven, zodat kijkers niet voor verrassingen komen te staan. Daarnaast heb je de mogelijkheid om een kinderslot in te stellen. Meer informatie hierover vind je op de site van je tv-aanbieder.

  RTL, Talpa TV (SBS), Spike en FOX zijn al eerder met de proef begonnen. Doel van de proef is te onderzoeken of de tijd rijp is de ‘vanaf-tijd’ voor 16+ aan te passen. De huidige beschermingsmaatregel dateert uit 2001 toen de Kijkwijzer werd ingevoerd. De vraag is of deze maatregel nog past bij het sterk veranderende medialandschap, omdat er tegenwoordig veel meer keuzevrijheid is in wat we kijken en wanneer.

  De proef loopt tot en met 31 december 2019 en geldt alleen voor NPO 3. Voor meer info over de pilot: www.kijkwijzer.nl

  Kijkwijzer
  Kijkwijzer adviseert ouders en opvoeders tot welke leeftijd kinderen beter nog niet kunnen kijken. De classificatie 16 jaar en ouder houdt in dat een productie het volgende kan bevatten: indringende, harde of meedogenloze geweldsacties of seksueel geweld, hevig angstaanjagende beelden en/of griezeleffecten. Ook kun je in dit type producties expliciet seksuele handelingen met zichtbare genitaliën en overmatig gebruik van alcohol/softdrugs of harddrugsgebruik tegenkomen. Voor meer info: www.kijkwijzer.nl.
  Beantwoordt bovenstaande niet jouw vraag?
  Stel je eigen vraag

Zenders

 • Frequenties radiozenders

  Hieronder vind je per radiozender een link, waar je de kabel- en/of etherfrequenties kunt vinden.

  NPO Radio 1: http://www.radio1.nl/frequenties
  NPO Radio 2: http://www.nporadio2.nl/frequenties
  NPO 3FM: http://www.3fm.nl/frequenties
  NPO Radio 4: http://www.radio4.nl/frequenties
  NPO Radio 5: http://www.radio5.nl/frequenties/programmering.html

  Beantwoordt bovenstaande niet jouw vraag?
  Stel je eigen vraag
 • Online luisteren naar radiozenders

  De radiozenders kun je beluisteren op de verschillende radiowebsites; nporadio1.nl, nporadio2.nl, npo3fm.nl, nporadio4.nl, nporadio5.nl en npofunx.nl. Hier kun je de livestream afspelen, meekijken in de studio via de webcam, uitzendingen en podcasts terugluisteren, nieuws en events van de zenders bekijken, en contact opnemen met de studio via 'App de studio' of de social kanalen van de zenders. De radiozenders beschikken daarnaast ook allemaal over een app.

  Beantwoordt bovenstaande niet jouw vraag?
  Stel je eigen vraag
 • Het verschil tussen NPO 1, NPO 2 en NPO 3

  Sinds augustus 2014 is de naam van de 3 televisiezenders NPO 1, NPO 2 en NPO 3.

  NPO 1 zendt programma's uit voor een breed publiek, zoals shows, spelletjes, series, drama en comedy. Verder is NPO 1 de zender die we inzetten in het geval van calamiteiten. Wanneer er behoefte is aan een extra journaal voor bijvoorbeeld een ramp, dan zal dit plaatsvinden op NPO 1. Ook bijna alle bulletins van het NOS Journaal, de weekenduitzendingen van NOS Studio Sport en belangrijke evenementen (zoals Prinsjesdag, Koningsdag, de Algemene beschouwingen van de Tweede Kamer en sportevenementen als de Olympische Spelen en het WK Voetbal) worden via NPO 1 aangeboden.

  NPO 2 profileert zich als de 'verdiepende' zender, voor de 'geïnteresseerde kijker'. Kunst, cultuur, politiek, samenleving en religie zijn vaste factoren voor NPO 2.

  NPO 3 zendt overdag van 06.30 tot 19.30 uur de kinderprogrammering van de NPO uit onder de namen NPO Zappelin en NPO Zapp. Hierbinnen worden ook de Schooltv-programma's voor peuters, kleuters en schoolkinderen op het basisonderwijs gerekend. Om 19.30 uur start NPO 3 met haar uitzendingen voor jongeren en jonge volwassenen. NPO 3 is niet voorspelbaar en verschilt dan ook veel met NPO 1 en NPO 2. Het grote verschil tussen NPO 3 en de andere zenders is dat deze zender veel vernieuwing heeft in de programmering.
  Beantwoordt bovenstaande niet jouw vraag?
  Stel je eigen vraag
 • Extra kanalen televisie

  De NPO biedt naast de televisiezenders 1,2 en 3 ook vijf extra kanalen: NPO 1 extra legt de focus op films en series, NPO 2 extra met kunst, cultuur en documentaires, en NPO Zappelin extra is voor de kleintjes. Het laatste nieuws en de politieke ontwikkelingen volgt u op NPO Nieuws en NPO Politiek.

  Er zijn vijf themakanalen (klik hieronder op de naam om direct de livestream te bekijken):

  1. NPO 1 extra: drama, humor en archief.
  2. NPO 2 extra: zender met veel documentaires, kunst & cultuur en wetenschap.
  3. NPO Zappelin extra: peuterprogramma's.
  4. NPO Nieuws: het laatste nieuws.
  5. NPO Politiek: debatten, actualiteiten en achtergronden.

  De kanalen zijn gratis en live te bekijken op NPO Start op npostart.nl en in de NPO-app.

  Kanaalnummers kabelaars
  Wil je weten waar de extra kanalen van de NPO te vinden zijn bij de kabelaar of provider kijk dan in onderstaande lijst (of op de website van uw provider). Let op: niet alle kanalen zijn in het basispakket beschikbaar.

  Ziggo:
  NPO 1 extra: 128
  NPO 2 extra: 222
  NPO Zappelin extra: 311
  NPO Nieuws: 501
  NPO Politiek: 502

  KPN/ XS4all/Telfort:
  NPO 1 extra: 76
  NPO 2 extra: 88
  NPO Zappelin extra: 58
  NPO Nieuws: 43
  NPO Politiek: 81

  Caiway:
  NPO 1 extra: 101
  NPO 2 extra: 44
  NPO Zappelin extra: 45
  NPO Nieuws: 60
  NPO Politiek: 59

  T-mobile thuis:
  NPO 1 extra: 273
  NPO 2 extra:381
  NPO Zappelin extra: 195
  NPO Nieuws: 260
  NPO Politiek: 261

  Delta:
  NPO 1 extra: 33
  NPO 2 extra: 34
  NPO Zappelin extra: 35
  NPO Nieuws: 31
  NPO Politiek: 32

  Sinds 25 december zenden NPO 1 extra en NPO Zappelin extra 24 uur per dag uit en delen ze niet langer één kanaal. Klik hier om te lezen wat er precies is veranderd en op welk kanaal je nu welke zender kunt vinden.
  Beantwoordt bovenstaande niet jouw vraag?
  Stel je eigen vraag
 • Extra kanalen niet in goedkoopste pakket

  Niet alle extra kanalen zijn bij alle providers te ontvangen (in het goedkoopste zenderpakket). In sommige gevallen wordt een bepaald kanaal niet aangeboden of moet je hiervoor een extra of hoger abonnement voor afsluiten.

  De zenders NPO 1, 2 en 3 moeten, samen met de 6 radiozenders, verplicht aangeboden worden in het goedkoopste abonnement. De tv-providers mogen vervolgens zelf bepalen in welk pakket de extra zenders te zien zullen zijn. Indien je beschikt over een internetabonnement, dan zijn de extra kanalen wel altijd gratis online te bekijken op NPO Start op npostart.nl en in de NPO Start-app.
  Beantwoordt bovenstaande niet jouw vraag?
  Stel je eigen vraag
 • Extra kanalen radio

  Naast de zenders NPO Radio 1, NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Radio 4, NPO Radio 5 en FunX bieden we verschillende andere kanalen aan:

  NPO SterrenNL
  NPO Soul & Jazz
  NPO 3FM Alternative
  NPO 3FM KX Radio
  NPO Radio 4 Concerten
  NPO FunX Dance
  NPO FunX Slow Jamz
  NPO FunX Reggae
  NPO FunX Latin
  NPO FunX Arab
  NPO FunX Hip Hop
  Beantwoordt bovenstaande niet jouw vraag?
  Stel je eigen vraag
 • BVN

  BVN staat voor 'het Beste van Vlaanderen en Nederland' en is daarmee dé Nederlandstalige publieke tv-zender in het buitenland. Elke dag opnieuw selecteert BVN uit het televisieaanbod van ons en de VRT de beste Nederlandstalige programma's: nieuws en actualiteiten, sport, amusement, series en topfilms.

  De zender is wereldwijd 24 uur per dag via meerdere satellieten te ontvangen. In Caribisch Nederland, Aruba, Duitsland en in nog meer regio’s zit BVN ook op de kabel. Daarnaast is het mogelijk om de livestream van BVN af te spelen via https://www.bvn.tv/bvnlive/ of de BVN-app.
  Beantwoordt bovenstaande niet jouw vraag?
  Stel je eigen vraag

Overig

 • Gratis NPO 1, 2 en 3 via de ether

  In Nederland kun je via de ether (DVB-T) gratis NPO 1, 2 en 3 en een regionale zender ontvangen. Met behulp van een DVB-T antenne en een DVB-T ontvanger (de meeste nieuwe tv's hebben een ingebouwde DVB-T ontvanger) is het mogelijk een digitaal TV-signaal op te vangen, zonder dat daarvoor een abonnement bij een distributeur hoeft te worden afgesloten.

  Sinds oktober 2018 wordt het netwerk gefaseerd vernieuwd, waardoor de zenders voortaan in HD te ontvangen zijn. Kijk je al via de ether, dan heb je binnenkort nieuwe ontvangstapparatuur nodig, om de zenders gratis te kunnen blijven ontvangen. Klik hier voor meer informatie.

  Naast gratis ontvangst via de ether is het mogelijk om NPO 1, 2 en 3 gratis te streamen op NPO Start op npostart.nl en in de NPO Start-app. Voor (schotel)kijkers in het buitenland is BVN, het Beste van Vlaanderen en Nederland, gratis beschikbaar.

  Beantwoordt bovenstaande niet jouw vraag?
  Stel je eigen vraag
 • Wijziging uitzendtechniek ethertelevisie

  Na Groningen en Drenthe verandert vanaf 12 februari ook in Midden-Nederland de uitzendtechniek voor ethertelevisie. Dit heeft gevolgen voor iedereen in de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland die via Digitenne of met een andere antenne televisie kijkt.

  De wijziging is het gevolg van internationale afspraken over het gebruik van etherfrequenties. Een herverdeling is nodig om meer ruimte te maken voor mobiel breedband dataverkeer. Het ethersignaal wordt opgewaardeerd van DVB-T naar DVB-T2. Hierdoor zijn de programma’s van NPO en de regionale omroepen voortaan via de ether in HD te bekijken. Maar om het signaal te ontvangen, hebben antenne-kijkers wel nieuwe ontvangstapparatuur nodig.

  Digitenne
  Abonnees van Digitenne (KPN) krijgen vanzelf bericht om de huidige apparatuur om te ruilen. Andere ‘free-to-air’ kijkers moeten zelf een nieuwe ontvanger aanschaffen. Deze dient behalve DVB-T2 ook HEVC te ondersteunen. De ontvangers zijn in diverse webshops voor een paar tientjes te koop. Bewoners van het grensgebied met Duitsland kunnen ook over de grens terecht, waar de ontvangers in de meeste speciaalzaken te verkrijgen zijn. Veel televisies van na 2015 zijn overigens al van de juiste ontvanger voorzien. Wie geen nieuwe apparatuur wil aanschaffen, kan de televisienetten van de NPO altijd nog online bekijken via NPO Start.

  De vernieuwing van de ethertechniek in Nederland vindt gefaseerd plaats en zal in de loop van 2019 worden afgerond. Op 26 februari is Friesland aan de beurt, op 12 maart gevolgd door Noord-Brabant en Zeeland. Limburg en de provincies Noord-Brabant volgen respectievelijk in april en juli.

  Beantwoordt bovenstaande niet jouw vraag?
  Stel je eigen vraag

Stel je vraag

Upload bestand