Het is mogelijk om op NPO Start, via npostart.nl en de NPO-app, rechtstreeks naar de zenders NPO 1, NPO 2, NPO 3 en de themakanalen te kijken. Als je klikt op 'Live' krijg je de player van NPO 1 te zien met daaronder de streams van de andere zenders. Onder de livestreams van TV vind je de livestreams van onze radiozenders. Ook met een abonnement op NPO Plus kun je de livestream bekijken. De stream zendt in dat geval wel uit in de SD-beeldkwaliteit van NPO Start.
In de livestreams van onze televisiezenders kun je het programma dat op dat moment bezig is direct vanaf het begin bekijken. Zo hoef je niet te wachten tot de uitzending helemaal is afgelopen. Als je de livestream hebt gestart op een computer/laptop of via de NPO App op een telefoon/tablet, kun je in de player de tijdsbalk verschuiven. De oranje balk staat standaard rechts onderin de player, omdat hij gelijk loopt aan de huidige programmering. Als je deze aanklikt en naar links schuift, kun je de uitzending tot 3 uur terugspoelen. Indien je de uitzending weer gelijk wilt laten lopen met de live programmering, klik je eenvoudig rechtsonder op de knop 'Terug naar Live'.
Het downloaden en gebruiken van de NPO App is gratis. Het streamen van de uitzendingen kan vanwege het dataverkeer naar je apparaat wel tot kosten leiden. Informeer bij je provider naar de tarieven en voorwaarden die voor jou gelden.
Om te voorkomen dat er kosten worden gemaakt, kun je ook instellen dat uitzendingen alleen afspelen wanneer je beschikt over wifi-signaal. In de instellingen van de app kun je de optie, om uitzendingen ook af te spelen over de mobiele dataverbinding, uitschakelen.
Met Chromecast is het mogelijk om alle uitzendingen via de NPO App op je Android of iOS toestel naar je televisie te sturen.
Wanneer je de NPO App op je telefoon of tablet opstart en een Chromecast hebt aangesloten op jouw televisie, krijg je het castlogo (het icoontje met het vierkantje en de drie boogjes) te zien in de app. Verbind de app met de Chromecast door op dit logo te tikken. Maak verbinding met jouw Chromecast en kijk op de televisie of de koppeling gelukt is. Kies een programma en bij het afspelen zal deze afspelen via Chromecast.
Op je scherm krijg je een kleine afstandsbediening te zien waarmee je o.a. de uitzending op pauze kunt zetten. Het is tijdens de Chromecastkoppeling niet mogelijk om uitzendingen te bekijken op het scherm van jouw mobiele apparaat. Ook kun je geen uitzendingen aan je kijklijst of favorieten toevoegen. Dit kan weer als je de verbinding met je Chromecast hebt verbroken.
Het kan zijn dat een programma wel op NPO Plus te zien is, terwijl het niet gratis op NPO Start bekeken kan worden. Uitzendrechten van programma's zijn standaard beschikbaar voor uitzending op televisie. Er zijn vervolgens andere uitzendrechten nodig om uitzendingen ook online en on demand beschikbaar te mogen maken.
In sommige gevallen hebben we niet de mogelijkheid om deze rechten te verkrijgen, waardoor we een uitzending niet of maar een korte periode gratis beschikbaar kunnen maken. Met NPO Plus hebben we de mogelijkheid om deze uitzendingen alsnog of voor een langere periode aan te bieden. Het abonnementsgeld dat betaald wordt voor NPO Plus, wordt namelijk deels besteed aan het afkopen van deze uitzendrechten voor uitzending op NPO Plus.
Om optimaal te kunnen kijken naar uitzendingen in de NPO App of via de site van NPO Start, zijn de onderstaande systeemvoorkeuren opgesteld. Voldoet je toestel niet aan deze voorkeuren, dan is het wel mogelijk dat NPO Start nog functioneert maar kunnen we de kwaliteit niet garanderen.
Het kan zijn dat er in jouw NPO App een melding verschijnt dat je een verouderde versie gebruikt, waardoor NPO Start mogelijk niet goed meer functioneert. Je wordt daarbij gevraagd te upgraden naar een meer recente versie. Dit doen we om kosten te besparen, jou te attenderen dat je een betere kijkervaring hebt als je een update uitvoert én om de mogelijkheden van nieuwe technologie maximaal in te kunnen zetten. We proberen daarbij altijd zorgvuldig te zijn. Dat betekent dat we een versie pas uitfaseren als de groep gebruikers relatief klein is en we jou één of meerdere goede alternatieven kunnen bieden.We ondersteunen het gebruik van Linux niet. Mocht je een van bovenstaande browsers gebruiken in Linux, dan kunnen we de werking niet garanderen.
Het gebruik van VPN, downloadmanagers, firewallsoftware en browserplugins kunnen de kijkerservaring beïnvloeden. We kunnen in dat geval een stabiel gebruik van de website niet garanderen.
Tablet en smartphone
Op dit moment zijn er geen plannen om een NPO-app te ontwikkelen voor de Xbox, Playstation of Windows 10. Bij de overweging om onze diensten op andere systemen aan te bieden, spelen diverse zaken een rol, zoals de kosten, het aantal gebruikers en technische mogelijkheden.
Met een abonnement op NPO Plus is het mogelijk om op twee verschillende apparaten tegelijk te kijken. Wanneer een derde kijker inlogt, kan deze geen uitzending afspelen. Zodra een van de kijkers uitlogt, wordt het voor een andere kijker weer mogelijk om gebruik te maken van het abonnement. Er is geen beperking op het aantal apparaten waarop je NPO Plus kunt gebruiken.
Het overgrote deel van het on demand kijken wordt gedaan op kleinere schermen, zoals smartphones en tablets. De beeldkwaliteit van NPO Start (576p) is geschikt voor dit soort schermen. Mocht je onze uitzendingen graag bekijken in een hogere kwaliteit, dan kun je voor € 2,95 euro per maand een abonnement nemen op NPO Plus. De uitzendingen zijn hier, met uitzondering van de livestreams, beschikbaar in HD (1080p).
Het in HD uitzenden van de miljoenen streams die maandelijks bij de NPO worden opgevraagd, is voor het gratis NPO Start financieel niet haalbaar. De benodigde investeringen in streaming- en opslagcapaciteit zouden ten koste gaan van de programma's. We kiezen er liever voor dat geld te blijven investeren in de programmering. Aan mensen die toch graag willen kijken in HD, bieden we NPO Plus aan. Het abonnementsgeld dat hiervoor wordt betaald, wordt deels gebruikt om de uitzendingen op NPO Plus in HD-kwaliteit aan te bieden.
Heb je afspeelproblemen met NPO Start of NPO Plus op je smarttv? Dan kan het zijn dat de software in jouw smarttv niet door de NPO-app wordt ondersteund. Dit is zeker het geval als jouw smarttv dateert uit 2013 of ouder is. Maar het kan ook voor enkele nieuwere modellen gelden. We lichten dit graag voor je toe:
Voor het goed laten functioneren van de NPO-app op smarttv’s, dient NPO rekening te houden met meerdere merken, type toestellen en software-specificaties. Bij elke aanpassing of verbetering in onze app moeten we hierop letten. Maar, hoe meer systemen wij moeten ondersteunen en onderhouden, hoe kostbaarder dat voor ons is. Dit dwingt NPO om keuzes te maken. Wij worden immers uit belastinggeld betaald en willen dit zo doelmatig mogelijk besteden. Met dit gegeven kunnen wij helaas niet voor iedere smarttv op de markt een werkende app aanbieden. Hiervoor maken we een afweging tussen het aantal gebruikers van het betreffende merk en type smarttv en de kosten van onderhoud en doorontwikkeling die daarvoor nodig zijn. Ook naar de toekomst toe. Helaas kan dit betekenen dat voor jouw type smarttv geen ondersteuning wordt geboden en de app niet beschikbaar is. Wil je weten welke smarttv’s en andere systemen wij wél ondersteunen, ga dan naar de pagina Systeemvoorkeuren.
Alternatief
We wijzen je graag op een alternatief om NPO Start of Plus op je huidige smarttv te bekijken: streamen via Chromecast of AirPlay. Daar heb je een device voor nodig, dat verbinding maakt tussen je smartphone of tablet en je smarttv. Je gebruikt je smartphone of tablet dan als een soort afstandsbediening. Lees hier meer over het streamen via Chromecast (Android) of AirPlay (Apple).
Bij sommige tv-toestellen kun je kiezen voor permanente weergave van de ondertitelpagina TT888. Deze instelling is uiteraard ook uit te schakelen. Druk op de knop 'menu' op de afstandsbediening en dan op 'beeld' of 'features'. Daaronder staat ook 'tekst' of 'titel'. Hier kun je de ondertiteling uitzetten. Lukt dit niet, raadpleeg dan de handleiding van je tv of neem contact op met de leverancier van je toestel.
Kijk je digitaal?
Indien je gebruik maakt van digitale tv, kan ook het volgende aan de hand zijn: aan het digitale signaal is een nieuwe techniek toegevoegd, DVB-ondertiteling genaamd. Deze techniek maakt het mogelijk om duidelijkere ondertitels voor doven en slechthorenden weer te geven. Deze ondertitels, herkenbaar aan de verschillende kleuren, horen standaard niet zichtbaar te zijn. Mocht dit toch (ongewenst) het geval zijn, dan je dit uitschakelen in het menu van je tv-ontvanger. Ga hiervoor met je afstandsbediening naar ondertiteling/subtitles en schakel de ondertiteling uit. Voor bedieningsvragen verzoeken wij je de handleiding van tv-ontvanger te raadplegen of contact op te nemen met de klantenservice van je tv-provider.
Ondertiteling met of zonder zwarte achtergrond op tv is een keuze van de provider. Als NPO sturen wij de ondertiteling uit met zwarte balk en kunnen hier niks aan veranderen. Afhankelijk van de provider die je hebt, kan het echter zo zijn dat je de achtergrond via de ontvanger van de provider kunt wijzigen. Wanneer je tv kijkt via de kabel, zonder digitale ontvanger van je provider, kun je kiezen voor de transparante weergave van Teletekst (op alle pagina's, dus ook TT888). De zwarte achtergrond valt dan weg en de gekleurde tekst blijft over.
Op NPO Start bieden we de TT888 ondertiteling tevens aan met een zwarte balk achter de witte tekst.
Meer informatie over (TT888) Ondertiteling vind je hier.
De 'gesproken ondertiteling' is een dienst die geleverd wordt onder de HD-kanalen ten behoeve van slechtziende of blinde kijkers, die de buitenlandse taal niet begrijpen. Dit is een door een computer gegenereerde stem die wordt doorgegeven in een extra taalspoor naast het stereo en surround (Dolby Digital) geluid bij de zenders NPO 1,2 en 3.
Het kan voorkomen dat het taalspoor op je ontvanger (settopbox of TV met ingebouwde digitale ontvanger) automatisch geactiveerd is toen de kabelmaatschappij deze begon door te geven. Dit is niet te wijten aan de kabelmaatschappij, maar kan een eigenschap zijn van de tv-ontvanger/settopbox.
Het is eenvoudig om de stem zelf aan en uit te zetten met de afstandsbediening in het menu van de ontvanger. Er zal in het configuratiemenu een optie 'taalinstellingen' aanwezig zijn. Vaak kan deze ook per kanaal ingesteld worden middels de 'audio' of 'language' knop. De handleiding van het apparaat kan hierover meer duidelijkheid bieden.
Indien dit niet de gewenste oplossing heeft geboden, ontvangen wij graag meer informatie. Aan de hand van die informatie kunnen wij een betere inschatting maken van de situatie en zo sneller een oplossing bieden. Zou je ons daarbij willen helpen? Vul het contactformulier onderaan deze pagina in en vermeld hierbij het volgende:
Het is mogelijk dat een uitzending op de website van NPO Start, NPO Zapp/Zappelin en de omroepen niet kan worden afgespeeld in de mobiele browser op je telefoon of tablet. Dit heeft te maken met de auteursrechtelijke bescherming van onze content, waardoor niet elke browser het afspelen van onze uitzendingen kan ondersteunen.
De mobiele browsers die wel geschikt zijn voor het bekijken van onze uitzendingen, zijn Google Chrome op Android en Safari op iOS. Ook raden wij als alternatief aan om de NPO App of de NPO Zapp-app te installeren op je telefoon of tablet.
Onze radiozenders kun je beluisteren op de verschillende radiowebsites: nporadio1.nl, nporadio2.nl, npo3fm.nl, nporadio4.nl, nporadio5.nl en npofunx.nl. Hier kun je de livestream afspelen, meekijken in de studio via de webcam, uitzendingen en podcasts terugluisteren, nieuws en events van de zenders bekijken, en contact opnemen met de studio via 'App de studio' of de social kanalen van de zenders. De radiozenders beschikken daarnaast ook allemaal over een app.
Helaas kunnen wij niet veel doen aan radiopiraterij. Wel inventariseren wij dit soort klachten over stoorzenders en horen het dan ook graag. Zelf kun je de klachten ook melden bij het Agentschap Telecom, via de site: https://www.agentschaptelecom.nl/documenten/formulieren/2019/07/02/formulier-storing-melden.
Mocht het probleem weer voorkomen, probeer het dan op te lossen door je radio te verplaatsten of de antenne naar een andere richting te draaien.
Als je TA (Traffic Anouncement) op je autoradio hebt aangezet, zal de radio automatisch op NPO Radio 1 springen zodra op die zender verkeersinformatie wordt gegeven. De TA schakelt echter naar de frequentie van het gebied waar je deze oorspronkelijk hebt ingesteld. Mocht je op dat moment op een heel andere lokatie rijden, met een afwijkende frequentie of waar sowieso een matige ontvangst is, dan kan de ontvangst van NPO Radio 1 niet optimaal blijken.
Er zijn twee mogelijkheden om hier wat aan te doen:
Als je op een link klikt van een radiostream en je computer weigert hem af te spelen, kan het helpen om de website te verversen door op ctrl+F5 te drukken en de stream opnieuw op te starten. Het kan ook zijn dat je computer niet juist staat ingesteld of dat er een benodigde plug-in mist. Voor de radiostreams wordt meestal gebruik gemaakt van Flash en HTML5 voor het afspelen van audio en video. Als je hier problemen mee ondervindt, kan je proberen je Flash Player of webbrowser te updaten.
Ben je in het buitenland, klik dan hier.
In Nederland kun je via de ether (DVB-T2) gratis NPO 1, 2 en 3 en een regionale zender ontvangen. Met behulp van een antenne en een DVB-T2 ontvanger (de meeste nieuwe tv's hebben een ingebouwde ontvanger) is het mogelijk een digitaal TV-signaal op te vangen, zonder dat daarvoor een abonnement bij een distributeur hoeft te worden afgesloten.
Naast gratis ontvangst via de ether is het mogelijk om NPO 1, 2 en 3 gratis te streamen op NPO Start op npostart.nl en in de NPO-app. Voor (schotel)kijkers in het buitenland is BVN, het Beste van Vlaanderen en Nederland, gratis beschikbaar.
Programma's waarvan we de rechten hebben, gaan soms terug tot 1 januari 2009. Bij de vernieuwing van NPO Start in 2017 zijn sowieso alle uitzendingen tot 1 januari 2014 meegenomen. Uit de periode daarvóór is een zeer ruime selectie gemaakt. Niet overgezet zijn bijvoorbeeld uitzendingen die nooit of zelden zijn opgevraagd. Het zou te veel geld kosten om ook al deze oude programma's over te zetten, om ze in de nieuwe player afspeelbaar te maken.
Nederlandse producties kun je in de meeste gevallen nog wel terugvinden en (tegen betaling) opvragen bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, dat ons audiovisuele archief beheert. Op de website zoeken.beeldengeluid.nl vind je de online catalogus waar je de uitzendingen kunt opzoeken.
Niet alle uitzendingen zijn terug te kijken op NPO Start. In verband met uitzendrechten mogen verschillende programma's na uitzending op televisie niet of slechts een beperkte periode online beschikbaar staan.
Als een programma voor een beperkte periode bekeken kan worden, dan staat dat aangegeven onder de player. Je ziet hier de tijd staan dat de aflevering nog online bekeken kan worden. Na deze periode verdwijnt de uitzending van NPO Start en kan deze niet meer gevonden worden. Wel kun je de uitzending nog vinden, als je deze zoekt via de online gids of als je de uitzending kort na het offline halen zoekt via Google. In dat geval staat er 'Niet beschikbaar' in de player.
In sommige gevallen kun je een uitzending niet meer terugkijken op NPO Start, maar wordt deze nog wel aangeboden op NPO Plus. In dit geval staat dit aangegeven in de player. Door te klikken op de melding word je doorverwezen naar NPO Plus, waar je de uitzending met een abonnement alsnog kunt bekijken.
Op NPO Plus kijk je in principe reclamevrij en in HD-beeldkwaliteit. Uitzondering vormen de livestreams van NPO 1, 2 en 3, want die worden vanuit NPO Start een-op-een doorgezet naar NPO Plus, inclusief de Ster. Ook worden de livestreams niet in HD aangeboden.
Daarnaast kan het voorkomen dat losse (gemiste) uitzendingen met reclame en in een standaard beeldkwaliteit op NPO Plus te zien zijn. In die gevallen hebben wij als NPO niet de rechten kunnen verwerven om deze programma's volgens de NPO Plus-standaard aan te bieden. Ook dan gebruiken we de beschikbaarstelling via NPO Start.
Niet al onze uitzendingen kunnen voor een onbeperkte periode worden teruggekeken. Afhankelijk van je TV-provider, kun je de uitzending meestal tot een week na uitzending vinden in de gemistdienst van je provider. Mocht je een uitzending van langer dan een week geleden willen bekijken, dan kun je controleren of de desbetreffende aflevering wel beschikbaar is op NPO Start. In sommige gevallen hebben wij namelijk de mogelijkheid om onze content via NPO Start langer aan te bieden.
Sommige programma's zijn überhaupt niet te bekijken via de gemistdienst van je TV-provider, maar wel op NPO Start. Ook dit heeft te maken met uitzendrechten.
Het is niet mogelijk om de uitzendingen van NPO Start te embedden. Je kunt alleen directe links van de uitzendingen plaatsen op je website. Bij het plaatsen van de links ben je wel gebonden aan de algemene voorwaarden. Deze voorwaarden kun je hier vinden: https://www.npostart.nl/algemene-voorwaarden-privacy. Voor Twitter en Facebook is het wel mogelijk om de uitzendingen te delen. Hiervoor kun je de “delen”-knop gebruiken, die rechts van de uitzending staat weergegeven.
Er zijn verschillende manieren om te zoeken op NPO Start. Zo kun je onder andere gericht zoeken op datum, genre of programmatitel. Maar je kunt ook zoeken tussen aanbevolen uitzendingen.
Onlangs uitgezonden
Indien je een recent uitgezonden programma wil terugkijken, tot 7 dagen geleden, kun je het beste zoeken vanuit de gids. In de gids zie je onze programmering per zender en dag gerangschikt. Als er een wit start-icoon staat weergegeven naast de programmatitel, kun je de uitzending online terugkijken. Door op de titel te klikken, kom je terecht op de programmapagina en speelt de betreffende uitzending direct af.
Programmatitel
Zoek je een bepaald programma, gebruik dan het zoekveld op NPO Start. Als je hier het programma invult, verschijnt - zonder op enter te drukken - na enkele seconden een suggestieveld. Klik op de titel en je komt terecht op de programmapagina. Hier vind je alle uitgezonden afleveringen van het programma op volgorde van uitzenddatum.
Onderwerp/presentator
Via het zoekveld op NPO Start kun je ook een onderwerp, naam van een presentator, acteur, etc. invullen. Als je hier de zoekopdracht invult en op enter drukt, kom je terecht op de uitgebreide zoekpagina. Hier vind je bovenaan eerst alle programma's waar het door jou ingevulde onderwerp of de door jou gekozen naam in voor komt. Onder de programma's vind je de losse afleveringen terug, die met jouw zoekopdracht te maken hebben. Als je veel resultaten krijgt, kun je bovenin de resultaten filteren. Zo kun je bijvoorbeeld zoeken op een bepaalde periode en/of genre, waardoor je het aantal resultaten vermindert en alleen uitzendingen overhoudt die voor jou relevant zijn.
Aanbevelingen
Als je nog niet precies weet wat je wilt kijken of graag verrast wilt worden door ons aanbod, kun je ook zoeken tussen aanbevolen uitzendingen. Bovenin kun je kiezen voor 'Start', waar je een verzameling ziet van content die door onze redactie is geselecteerd. Daarnaast doen wij op NPO Start aanbevelingen op basis van het kijkgedrag. Wanneer je kijkt zonder registratie of inlog, krijg je aanbevelingen te zien die gebaseerd zijn op het kijkgedrag van alle gebruikers van NPO Start. Als je wel een account hebt en bent ingelogd, krijg je persoonlijk aanbevelingen, gebaseerd op jouw eigen kijkgedrag. Deze persoonlijke aanbevelingen worden specifieker naarmate je meer programma's kijkt.
In principe hoeft iedereen maar één keer toestemming te geven om cookies te accepteren. Daarna gaat het automatisch via een cookie dat op de computer gezet wordt. Het accepteren van de cookies dient wel per omroepsite gedaan te worden. Dit omdat er per omroepsite verschillende cookies geplaatst worden.
Er kunnen verschillende oorzaken zijn dat je vaker toestemming moet geven voor het gebruik van cookies op dezelfde website:
Sommige uitzendingen mogen wij vanwege uitzendrechten niet buiten Nederland beschikbaar maken. Deze uitzendingen blokkeren wij voor buitenlandse IP-adressen. Soms komt het voor dat je, ondanks het feit dat je in Nederland bent, toch de melding krijgt dat een uitzending op jouw locatie niet te zien is. Deze melding kan diverse oorzaken hebben:
Internetprovider
Het kan zijn dat de landcode van je IP-adres (nog) niet is omgezet. Dit komt vooral voor wanneer je onlangs bent overgestapt op een andere internetprovider. Om te controleren of de landcode goed staat, kun je contact opnemen met je internetprovider. Zij kunnen voor je nagaan hoe het IP-adres staat geregistreerd en kunnen de landcode aanpassen als dat nodig is. Na aanpassing wordt de wijziging automatisch doorgegeven en kun je binnen enkele werkdagen weer/alsnog de uitzendingen bekijken.
VPN-verbinding en proxy-servers
Wanneer je gebruik maakt van een VPN-verbinding of proxy-server kan het lijken alsof je je bevindt op een andere locatie, waardoor je ten onrechte een Geo IP-blokkering krijgt. Om deze reden ondersteunen we het gebruik van een VPN of proxy niet en kunnen we de werking van de player niet garanderen.
Opera als browser
Als je alleen in Opera een Geo IP-blokkering krijgt, maar met andere browsers wel kunt kijken, dan kun je dit zelf oplossen door een aanpassing in de instellingen van Opera. Je kunt in dit geval in het hoofdmenu van Opera kiezen voor de optie "Opera Turbo" en deze instelling uitschakelen.
Wanneer je de NPO Start App op een SmartTV gebruikt en wilt door- of terugspoelen gebruik hier dan de navigatietoetsen van de afstandsbediening of de functietoetsen voor. Druk eerst op de navigatietoets omhoog zodat er een focus komt op de scrub bar. Druk hierna op de navigatietoets naar rechts om door te spoelen. Elke keer dat je drukt op de toets, zal de snelheid worden verdubbeld (x2, x4, x8, etc.). Je hoeft de toets niet ingedrukt te houden. Klik op de play button om te stoppen met doorspoelen. Om terug te spoelen wordt de navigatietoets naar links gebruikt. Deze werkt volgens dezelfde logica als de navigatietoets naar rechts. Belangrijk is om dus eerst de navigatietoets omhoog in te drukken voordat er kan worden door- of teruggespoeld met de navigatietoetsen.
Hiernaast is het ook mogelijk om gebruik te maken van de functietoetsen, de dubbele pijltjes naar rechts voor doorspoelen en dubbele pijltjes naar links voor het terugspoelen. Hierbij hoeft niet eerst de navigatietoets omhoog te worden ingedrukt, het spoelen werkt meteen als een functietoets wordt ingedrukt. De functietoetsen hebben hetzelfde gedrag als de navigatietoetsen, waarbij elke druk op de toets zorgt voor een verdubbeling van de snelheid. Om te stoppen met spoelen kan je ook hier klikken op de play button.
Let op: op dit moment is door- en terugspoelen alleen mogelijk bij video on demand content. In de livechannels kan deze optie niet worden gebruikt.