Het gebruik van VPN, downloadmanagers, firewallsoftware en browserplugins kunnen de kijkerservaring beïnvloeden. We kunnen in dat geval een stabiel gebruik van de website niet garanderen.
NPO Plus in buitenland
Klik hier voor info over het bekijken van NPO Plus in het buitenland.
De publieke omroep wordt in Nederland vanuit twee bronnen gefinancierd. Ongeveer tweederde van de inkomsten is afkomstig uit belastinggelden en eenderde uit reclamegelden. Mede dankzij de reclame-inkomsten kunnen we een breed en pluriform aanbod blijven programmeren, toegankelijk en betaalbaar voor iedereen, waarbij ook aandacht aan kleinere doelgroepen wordt besteed.
Volgens de Mediawet mag de Stichting Etherreclame (Ster) reclame uitzenden, maar niet zo veel als de commerciële omroepen. Daarnaast mogen de programma’s bij de publieke omroep niet onderbroken worden door reclame.
De commerciële omroepen mogen 15% van hun zendtijd gebruiken voor reclame. Voor de publieke omroep is dat maximaal 10%. Omdat de Ster geen programma’s onderbreekt, komt het in de praktijk neer op ongeveer 7,5%.
Commerciële omroepen maken in hun programma’s regelmatig gebruik van sluikreclame. Voor de NPO is dat mediawettelijk niet toegestaan. Alleen voor enkele cultuur- en sportprogramma's zijn er op gebied van sponsoring uitzonderingen gemaakt. Die programma's beginnen vaak met een korte bumper van een sponsorpartij.
De reclames op onze tv-zenders, radiozenders en voor onze online uitzendingen worden verzorgd door de Stichting Etherreclame (Ster). Voor vragen over de reclames of over (de geschiktheid van) een bepaalde reclameboodschap kun je contact opnemen met Ster via ster.nl.
Als je een klacht hebt over de inhoud van een bepaalde commercial, dan kun je terecht bij de Stichting Reclame Code via Reclamecode.nl
Het publieke omroepbestel in Nederland is uniek in de wereld. Het bestaat momenteel uit elf omroepverenigingen met leden en twee taakomroepen met wettelijke taken.De omroepverenigingen richten zich op een doelgroep of vertegenwoordigen een maatschappelijke of levensbeschouwelijke stroming. Tezamen vormen zij een afspiegeling van de Nederlandse samenleving. Negen van deze omroepverenigingen hebben een vaste erkenning. Dit zijn:
Sinds 1 januari 2022 zijn twee nieuwe omroepen binnen het bestel actief. Zij hebben een voorlopige erkenning gekregen. Dit houdt in dat zij vijf jaar de tijd krijgen om te laten zien of ze van toegevoegde waarde zijn voor de publieke omroep. Deze nieuwkomers zijn:
Naast de ledengebonden omroepen zijn er twee taakomroepen. Zij hebben een taakopdracht vanuit de Mediawet. Dit zijn:
Heb je een vraag of een klacht over de inhoud van een programma? Neem dan contact op met de omroep die het programma heeft uitgezonden. De keuze voor onderwerpen, gasten, de manier van presenteren etc. wordt namelijk door de redacties en programmamakers van de omroepen bepaald. NPO gaat over de plaatsing van programma's op de zenders, de omroepen over de inhoud van de programma's zelf.
Een overzicht van de contactpagina's van de omroepen vind je hier.
Je kunt ook het contactformulier onderaan deze pagina gebruiken (of via de oranje knop 'Stel je eigen vraag'). Als je daar kiest voor 'NPO en zenders' en 'Klachten en vragen' kun je bij 'Onderwerp' het betreffende programma en/of de omroep invullen, waarna je je vraag kunt stellen. Na het versturen zorgen wij dat je mail bij de juiste omroep terecht komt.
Journalistiek programma? Ombudsman!
Mocht je een klacht hebben over een journalistiek programma of een artikel van een van de publieke omroepen, dan kun je ook altijd contact opnemen met de ombudsman van de publieke omroep. Klik hier voor meer informatie over de ombudsman en de contactgegevens.
Als je het antwoord op je vraag niet op deze site niet kunt vinden, of als je extra informatie wilt, kun je altijd contact met ons opnemen.
Telefoon
Onze klantenservice is maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur bereikbaar op het nummer:
035-6775755.
Online
Wil je online een vraag stellen, gebruik dan ons contactformulier onderaan deze pagina (of via de oranje knop 'Stel je eigen vraag').
Heb je een vraag over een programma?
Neem dan contact op met de omroep die het programma heeft uitgezonden, of gebruik ons contactformulier hieronder.
Sociale media
Wij zijn ook bereikbaar via:
Twitter : @PubliekeOmroep
Facebook : facebook.com/NPOapp
Instagram : instagram.com/npo.nl/
Hieronder vind je per radiozender een link, waar je de kabel- en/of etherfrequenties kunt vinden.
NPO Radio 1: http://www.radio1.nl/frequenties
NPO Radio 2: http://www.nporadio2.nl/frequenties
NPO 3FM: http://www.3fm.nl/frequenties
NPO Radio 4: http://www.radio4.nl/frequenties
NPO Radio 5: http://www.radio5.nl/frequenties/programmering.html
De NPO biedt naast de televisiezenders 1, 2 en 3 ook drie extra kanalen:
De extra kanalen zijn voor iedereen gratis te bekijken via NPO Start en bij de meeste tv-abonnementen te vinden op de volgende kanaalnummers:
NPO 1 extra: 81
NPO 2 extra: 82
NPO Politiek en Nieuws: 83
Kijk anders op de website van jouw aanbieder voor het juiste kanaalnummer.
De extra NPO-kanalen zijn ook vast onderdeel van het platform NLZIET.