NPO Service Over NPO

Waarmee kunnen we je helpen?

NPO en zenders

.

Buitenland

 • NPO Start in het buitenland

  Een deel van onze programma's mag in verband met uitzendrechten niet uitgezonden worden in het buitenland. Hierdoor kun je ook de livestreams niet afspelen. In die gevallen krijg je de volgende melding te zien: "Voor deze aflevering geldt een rechtenbeperking. Het is daarom niet toegestaan om vanaf uw geografische locatie naar deze aflevering te kijken." Een deel van onze programma's kun je na de live uitzending alsnog terugkijken op NPO Start.

  De livestreams van NPO Politiek & Nieuws kun je wel bekijken in het buitenland. Ook BVN, de publieke televisiezender voor Nederlanders in het buitenland, is buiten onze landsgrenzen te bekijken. Via de website https://www.bvn.tv/ en in de BVN-app kun je de livestream van BVN afspelen. 

  Het gebruik van VPN, downloadmanagers, firewallsoftware en browserplugins kunnen de kijkerservaring beïnvloeden. We kunnen in dat geval een stabiel gebruik van de website niet garanderen.

  NPO Plus in buitenland
  Klik hier voor info over het bekijken van NPO Plus in het buitenland.

  Beantwoordt bovenstaande niet jouw vraag?
  Stel je eigen vraag
 • NPO Plus niet meer te bekijken in Verenigd Koninkrijk

  Met een abonnement op NPO Plus heb je de mogelijkheid om het abonnement te gebruiken in de gehele EER (alle EU-landen, Noorwegen, Liechtenstein en IJsland). Vanwege de Brexit is NPO Plus helaas niet meer te bekijken in het Verenigd Koninkrijk.

  Een groot deel van onze uitzendingen kan gelukkig nog steeds teruggekeken worden op NPO Start. Klik hier voor meer informatie over het kijken van NPO Start in het buitenland.
  Beantwoordt bovenstaande niet jouw vraag?
  Stel je eigen vraag

Reclame

 • Waarom reclame?

  De publieke omroep wordt in Nederland vanuit twee bronnen gefinancierd. Ongeveer tweederde van de inkomsten is afkomstig uit belastinggelden en eenderde uit reclamegelden. Mede dankzij de reclame-inkomsten kunnen we een breed en pluriform aanbod blijven programmeren, toegankelijk en betaalbaar voor iedereen, waarbij ook aandacht aan kleinere doelgroepen wordt besteed.

  Beantwoordt bovenstaande niet jouw vraag?
  Stel je eigen vraag
 • Hoeveelheid reclame

  Volgens de Mediawet mag de Stichting Etherreclame (Ster) reclame uitzenden, maar niet zo veel als de commerciële omroepen. Daarnaast mogen de programma’s bij de publieke omroep niet onderbroken worden door reclame.

  De commerciële omroepen mogen 15% van hun zendtijd gebruiken voor reclame. Voor de publieke omroep is dat maximaal 10%. Omdat de Ster geen programma’s onderbreekt, komt het in de praktijk neer op ongeveer 7,5%.

  Commerciële omroepen maken in hun programma’s regelmatig gebruik van sluikreclame. Voor de NPO is dat mediawettelijk niet toegestaan. Alleen voor enkele cultuur- en sportprogramma's zijn er op gebied van sponsoring uitzonderingen gemaakt. Die programma's beginnen vaak met een korte bumper van een sponsorpartij.

  Beantwoordt bovenstaande niet jouw vraag?
  Stel je eigen vraag
 • Klacht over reclame

  De reclames op onze tv-zenders, radiozenders en voor onze online uitzendingen worden verzorgd door de Stichting Etherreclame (Ster). Voor vragen over de reclames of over (de geschiktheid van) een bepaalde reclameboodschap kun je contact opnemen met Ster via ster.nl.

  Als je een klacht hebt over de inhoud van een bepaalde commercial, dan kun je terecht bij de Stichting Reclame Code via Reclamecode.nl

  Beantwoordt bovenstaande niet jouw vraag?
  Stel je eigen vraag
 • Adverteren bij de publieke omroep

  Ster verzorgt de reclame bij de publieke omroep op tv, radio en online. Heb je interesse in het adverteren bij de publieke omroep? Bezoek www.ster.nl voor de mogelijkheden.
  Beantwoordt bovenstaande niet jouw vraag?
  Stel je eigen vraag

Overig

 • Logo's omroepen/zenders in beeld

  Er zijn verschillende redenen waarom wij logo's in de bovenhoeken van het beeld tonen. Allereerst laten we het logo zien van de omroep, zodat je precies weet wie het programma heeft gemaakt. Je weet dan ook direct vanuit welke achtergrond het programma is gemaakt en met wie je contact kunt opnemen, wanneer je wilt reageren op het programma.

  Daarnaast plaatsen we het platformlogo, zodat je weet naar welke zender je kijkt. Dit is vooral handig wanneer je aan het zappen bent of op zoek bent naar een bepaald kanaal. Wij weten dat het afbeelden van (een of meerdere) logo's niet door iedereen wordt gewaardeerd, maar wij hebben wel de ervaring dat het afbeelden van logo's ook kijkers helpt zoals hierboven wordt omschreven.
  Beantwoordt bovenstaande niet jouw vraag?
  Stel je eigen vraag
 • Rol NPO binnen het Nederlandse omroepbestel

  NPO is behalve de afkorting van de gehele Nederlandse publieke omroep ook de naam van de bestuursorganisatie van de publieke omroep. De NPO-organisatie heeft een aantal duidelijk herkenbare taken:
  • Het bevorderen van de samenwerking tussen de omroepen
  • De programmering van het media-aanbod op de NPO-kanalen
  • Het verdelen van de budgetten voor de verschillende omroepen
  • Het verzorgen van de distributie van alle content over de NPO-kanalen
  • Het ondersteunen van de omroepen bij ondertiteling, aankoop en verkoop van programma's
  • Het uitvoeren van zelfstandig onderzoek naar de kwaliteit en imago van de platforms radio, televisie en internet
  Kijk voor meer informatie over de functie en taken van NPO op https://over.npo.nl/organisatie

  Beantwoordt bovenstaande niet jouw vraag?
  Stel je eigen vraag
 • Hulp bij studie

  We vinden het altijd heel leuk om te horen dat studenten onze organisatie hebben uitgekozen om onderzoek naar te doen. Er komen echter zoveel verzoeken binnen dat wij helaas niet de tijd hebben om iedereen persoonlijk van informatie of interviews te voorzien.

  Veel van de informatie over NPO kun je zelf online vinden. Op de website https://over.npo.nl/organisatie vind je informatie over onszelf, de geschiedenis, etc., maar ook vind je hier veel openbare documenten. Zo kun je hier bijvoorbeeld de jaarverslagen, consessiebeleidsplannen, besluiten & publicaties en terugblikken terugvinden.
  Beantwoordt bovenstaande niet jouw vraag?
  Stel je eigen vraag
 • Kleine vertraging live-beelden op NPO Start

  Er is sprake van een kleine vertraging op het tv-signaal als je kijkt via de NPO App, in vergelijking met doorgifte van tv-beelden via de kabelaansluiting. Dat heeft een technische oorzaak. De vertraging is afhankelijk van de media-ontvanger die door de kijker wordt gebruikt. Als het gaat om vertragingen langer dan 25 seconden, gaat het zeer waarschijnlijk om technische problemen die buiten onze invloedsfeer liggen. Gebruikers die zeer lange vertragingen ervaren vragen wij zich te melden bij onze afdeling publieksservice. Gebruik daarvoor bij voorkeur het formulier onderaan deze pagina. Dan gaan we kijken wat we kunnen doen en of deze problemen door ons of door de betreffende distributeur te verhelpen zijn.
  Beantwoordt bovenstaande niet jouw vraag?
  Stel je eigen vraag

Omroepen

 • Verschillende omroepen

  Het publieke omroepbestel in Nederland is uniek in de wereld. Het bestaat momenteel uit elf omroepverenigingen met leden en twee taakomroepen met wettelijke taken.De omroepverenigingen richten zich op een doelgroep of vertegenwoordigen een maatschappelijke of levensbeschouwelijke stroming. Tezamen vormen zij een afspiegeling van de Nederlandse samenleving. Negen van deze omroepverenigingen hebben een vaste erkenning. Dit zijn: 

   • AVROTROS
   • BNNVARA
   • KRO-NCRV
   • Omroep MAX
   • EO
   • VPRO
   • HUMAN
   • WNL
   • PowNed

  Sinds 1 januari 2022 zijn twee nieuwe omroepen binnen het bestel actief. Zij hebben een voorlopige erkenning gekregen. Dit houdt in dat zij vijf jaar de tijd krijgen om te laten zien of ze van toegevoegde waarde zijn voor de publieke omroep. Deze nieuwkomers zijn:

  • Omroep Zwart
  • Ongehoord Nederland

  Naast de ledengebonden omroepen zijn er twee taakomroepen. Zij hebben een taakopdracht vanuit de Mediawet. Dit zijn:

  • NOS - voor een brede en onafhankelijke nieuwsvoorziening, inclusief sport en nationale gebeurtenissen en evenementen
  • NTR - voor informatie, educatie en cultuur, inclusief jeugd, geschiedenis, wetenschap en achtergrondjournalistiek
  Sinds 2016 is het aantal leden niet meer bepalend voor de hoeveelheid zendtijd van de omroepen. Elke omroep krijgt op grond van zijn omvang en status (A, B of aspirant) een basisbudget. Via de systematiek van ‘intekening’ en ‘geld-op-schema’ vergaren de omroepen het budget om de programma’s te maken, die NPO aan hen heeft toegekend.

  Eisen nieuwe omroep

  Klik hier voor meer informatie over de eisen waar een nieuwe omroepvereniging aan moet voldoen.

   

  Beantwoordt bovenstaande niet jouw vraag?
  Stel je eigen vraag
 • Voorwaarden nieuwe omroep

  Er is een aantal voorwaarden waar een nieuwe omroepvereniging aan moet voldoen. Dit zijn:
  • Minimaal 50.000 leden hebben, van 16 jaar en ouder en in Nederland wonend. Alle leden moeten de kosten van het lidmaatschap van minimaal € 5,72 hebben betaald.
  • Een maatschappelijke, culturele, godsdienstige of geestelijke stroming vertegenwoordigen en de programma's hier op richten.
  • Toegevoegde waarde voor het bestaande omroepbestel bieden, op basis van de inhoud van haar programmering.
  Wanneer een nieuwe omroep denkt aan deze voorwaarden te voldoen, kan binnen de wettelijke aanmeldingsperiode (deze vindt eens in de vijf jaar plaats) een verzoek tot voorlopige erkenning worden ingediend bij het Commissariaat voor de Media. Het Commissariaat stuurt de aanvraag vervolgens door aan de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, die uiteindelijk beslist over de toelating.

  Lees meer

  Kijk voor een uitgebreide beschrijving van de eisen voor een erkenning als omroepvereniging op  de website van de Rijksoverheid.
  Beantwoordt bovenstaande niet jouw vraag?
  Stel je eigen vraag

Klachten en vragen

 • Inhoudelijke vraag of klacht over een programma

  Heb je een vraag of een klacht over de inhoud van een programma? Neem dan contact op met de omroep die het programma heeft uitgezonden. De keuze voor onderwerpen, gasten, de manier van presenteren etc. wordt namelijk door de redacties en programmamakers van de omroepen bepaald. NPO gaat over de plaatsing van programma's op de zenders, de omroepen over de inhoud van de programma's zelf.

  Een overzicht van de contactpagina's van de omroepen vind je hier.
  Je  kunt ook het contactformulier onderaan deze pagina gebruiken (of via de oranje knop 'Stel je eigen vraag'). Als je daar kiest voor 'NPO en zenders' en 'Klachten en vragen' kun je bij 'Onderwerp' het betreffende programma en/of de omroep invullen, waarna je je vraag kunt stellen. Na het versturen zorgen wij dat je mail bij de juiste omroep terecht komt.

  Journalistiek programma? Ombudsman!
  Mocht je een klacht hebben over een journalistiek programma of een artikel van een van de publieke omroepen, dan kun je ook altijd contact opnemen met de ombudsman van de publieke omroep. Klik hier voor meer informatie over de ombudsman en de contactgegevens.

  Beantwoordt bovenstaande niet jouw vraag?
  Stel je eigen vraag
 • Contact met NPO

  Als je het antwoord op je vraag niet op deze site niet kunt vinden, of als je extra informatie wilt, kun je altijd contact met ons opnemen.

  Telefoon
  Onze klantenservice is maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur bereikbaar op het nummer:
  035-6775755.

  Online
  Wil je online een vraag stellen, gebruik dan ons contactformulier onderaan deze pagina (of via de oranje knop 'Stel je eigen vraag').

  Heb je een vraag over een programma?
  Neem dan contact op met de omroep die het programma heeft uitgezonden, of gebruik ons contactformulier hieronder.

  Sociale media
  Wij zijn ook bereikbaar via:
  Twitter : @PubliekeOmroep
  Facebook : facebook.com/NPOapp 
  Instagram : instagram.com/npo.nl/

  Beantwoordt bovenstaande niet jouw vraag?
  Stel je eigen vraag

Zenders en themakanalen

 • Frequenties radiozenders

  Hieronder vind je per radiozender een link, waar je de kabel- en/of etherfrequenties kunt vinden.

  NPO Radio 1: http://www.radio1.nl/frequenties
  NPO Radio 2: http://www.nporadio2.nl/frequenties
  NPO 3FM: http://www.3fm.nl/frequenties
  NPO Radio 4: http://www.radio4.nl/frequenties
  NPO Radio 5: http://www.radio5.nl/frequenties/programmering.html

  Beantwoordt bovenstaande niet jouw vraag?
  Stel je eigen vraag
 • Extra kanalen televisie

  De NPO biedt naast de televisiezenders 1, 2 en 3 ook drie extra kanalen:

  • NPO 1 extra is de zender voor bijzondere programma’s uit het rijke omroeparchief. Hier zijn ook het NOS Journaal van 20.00 uur en het NOS Jeugdjournaal van 19.00 uur met tolk Gebarentaal te zien;
  • NPO 2 extra is de plek voor documentaires en aanvullend cultureel aanbod;
  • NPO Politiek en Nieuws is de extra zender voor politieke debatten, nieuwsuitzendingen, evenementen, (politieke) persconferenties en sport. 

  De extra kanalen zijn voor iedereen gratis te bekijken via NPO Start en bij de meeste tv-abonnementen te vinden op de volgende kanaalnummers:

  NPO 1 extra: 81
  NPO 2 extra: 82
  NPO Politiek en Nieuws: 83

  Kijk anders op de website van jouw aanbieder voor het juiste kanaalnummer.
  De extra NPO-kanalen zijn ook vast onderdeel van het platform NLZIET.

  Let op
  Niet alle extra kanalen zijn bij alle providers in het basispakket beschikbaar. In sommige gevallen wordt een bepaald kanaal niet aangeboden of moet je hiervoor een extra of hoger abonnement afsluiten. Dat zit zo:
  De ‘gewone’ tv-zenders NPO 1, 2 en 3 moeten – net als de zes radiozenders van NPO - verplicht worden aangeboden in het goedkoopste abonnement. De tv-providers mogen vervolgens zelf bepalen in welk pakket de extra zenders te zien zullen zijn. Maar: via internet zijn de extra kanalen wel altijd gratis online te bekijken op npo.nl/start of in de NPO App. Ook via NLZIET zijn alle tv-zenders van NPO te zien.
  Beantwoordt bovenstaande niet jouw vraag?
  Stel je eigen vraag
 • Extra kanalen niet in goedkoopste pakket

  Niet alle extra kanalen zijn bij alle providers te ontvangen (in het goedkoopste zenderpakket). In sommige gevallen wordt een bepaald kanaal niet aangeboden of moet je hiervoor een extra of hoger abonnement voor afsluiten.

  De zenders NPO 1, 2 en 3 moeten, samen met de 6 radiozenders, verplicht aangeboden worden in het goedkoopste abonnement. De tv-providers mogen vervolgens zelf bepalen in welk pakket de extra zenders te zien zullen zijn. Indien je beschikt over een internetabonnement, dan zijn de extra kanalen wel altijd gratis online te bekijken op NPO Start op npo.nl/start en in de NPO App.
  Beantwoordt bovenstaande niet jouw vraag?
  Stel je eigen vraag
 • BVN

  BVN staat voor het ‘Beste van NPO’ en is de publieke televisiezender voor Nederlandstaligen buiten Nederland. Elke dag bieden we een selectie uit het actuele televisieaanbod van de Nederlandse Publieke Omroep: nieuws en achtergronden, Nederlandstalig drama, evenementen, educatie en informatie, human interest, sport, amusement en kinderprogrammering. Wereldwijd beschikbaar via onze app en de livestream op de website en in een belangrijk deel van de wereld via satelliet.

  De zender is wereldwijd 24 uur per dag via meerdere satellieten te ontvangen. In Caribisch Nederland, Aruba, Duitsland en in nog meer regio’s zit BVN ook op de kabel. Daarnaast is het mogelijk om de livestream van BVN af te spelen via https://www.bvn.tv/bvnlive/ of de BVN-app.
  Beantwoordt bovenstaande niet jouw vraag?
  Stel je eigen vraag

Stel je vraag

Upload bestand